Geografski položaj

Banja Gornja Trepča, poznata i pod imenom Atomska banja nalazi se u  centralnom delu Srbije, na nadmorskoj visini od 460 m. Okružena je planinama Vujan i Bukovik, predstavlja jedinstvenu oazu mira i tišine. Banja i da nema svoje nadaleko poznate izvore i blagotvornu vodu, ovo mesto bi i tada bilo lekovito s obzirom na prelepu prirodu koja je okružuje.  Sama Banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje, više izgradjena na levoj nego na njenoj desnoj obali. Šumski pejzaži mestimično su ispresecani proplancima koji su u proleće ili leto prekriveni raznobojnim cvetnim ćilimima. Banja se formirala duž glavne ulice dužine 300 m. Tu su podignute manje kuće, otvoreno nekoliko restorana, prodavnica i uređena pijaca.

Razvoj Gornje Trepče

Nije poznato kada su termomineralni izvori Gornje Trepče prvi put počeli da se koriste za lečenje. Predpostavlja se da su lekovita dejstva ove vode otkrili još stari Rimljani, kada su u Čačku otkrivene rimske terme iz III veka naše ere, njihova veličina i način gradnje, ukazivale su na postojanje velikog rimskog naselja. Može se pretpostaviti da su i rimski legionari lek za svoje oronulo zdravlje nalazili u izvorima Gornje Trepče. Predanja govore da su i junaci iz Kosovskog boja i I i II srpskog ustanka koristili lekovita dejstva ove vode kako bi vidali svoje rane. Zvanična istorija kaže da počeci razvoja ove banje datiraju iz XIX veka, kada je izvesni Tanasije Nikitović, iz mesta Gornja Trepča, posmatrao i proučavao dejstva ove vode, na njenom izvoru, te da je, zadovoljan učinkom koji je imala na zdravlje ljudi, rešio da na tom mestu izgradi mali, nepokriveni bazen za kupanje. Bazen je zidao kamenom koji se nalazio oko izvora, u dužini od dva i visini od pola metra bez krova. Početkom XX veka njegovim naporima pridružila se i uprava manastira, a 1934. godina podigla je zgradu sa deset soba, dva kupatila i jednu kafanu.

Početkom 1970. godine Balneološki institut iz Beograda posle fizičko-hemijskih analiza termomineralne vode uvrstio je Gornju Trepču u red prirodnih lečilišta, a sedam godina kasnije Gornja Trepča je zvanično proglašena prirodnim lečilištem, a 1988. godine je zabeležila vrtoglavi rasta, kada je bilo 17857 gostiju u sezoni. Stacionar je izgradjen sezdesetih godina prošlog veka.

Atomska Banja je 2008. godine privatizovana. Novi vlasnik je u potpunosti rekonstruisao sve postojeće kapacitete i doveo uslove rehabilitacije i boravka u banji na evropski nivo. U Atomskoj banji je 2010.godine osnovana i Specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloskih bolesti.